Szoktasd nyugalomhoz a kutyát - veszélyérzet kezelése

Cikk: 86., Dátum: 2020. június 4., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


OTTHONI KÖRNYEZET

Az otthoni életkörülmények meghatározóak a kutya szempontjából. A túlságosan zajos, felgyorsult, állandóan "nagyüzemben" működő élettér ugyanúgy lehet zavaró, mint az instabil, bizonytalan, folyton változó otthoni világ.

A kutyában ez mind növeli a stressz érzetet.

A home office, a tv, az internet, az okostelefon feloldja a külvilág és az otthon éles határát és ezzel együtt megbontja a terhelés és feloldás érzékeny egyensúlyát, amivel otthon mindenki folyamatosan szembesül. Ez hosszabb távon negatívan hat a kutya biztonságérzetére és egészségére. Végső soron pedig akár rémületet, menekülési kényszert is kiválthat belőle.

"Pánik: kétségbeesett rémület, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt."

/WIKIPÉDIA/

EMBERVESZÉLY

Az ember is lehet veszélytényező. Tudatos, vagy öntudatlan emberi cselekvés jelenthet kockázatot a kutya számára. Az nyílt agresszió, az erőszak, a bántalmazás a szándékos fájdalom okozás ennek a könnyen látható esete. E mellett azonban ugyanolyan káros hatással lehet a kutyára a rendszeres zavarás, zaklatás, napi életbe való folyamatos beavatkozás. Hasonlóan nagy pszichikai teher lehet ennek a szélsőséges ellentéte az állandó figyelmen kívül hagyás, az állandó kizárás, vagy a rendszeres elhanyagolás.

A közvetlen cselekvéseken túl önmagában az ember személyisége is stresszkeltő faktor lehet. A túl rámenős, akaratos, folyamatosan erőt fitogtató, vagy túlzottan aktív életet élő személy a kutya számára terhes lehet. Mint ahogy a folyton nyugtalan, aggódó, szorongó, állandó izgalmi állapotban lévő, túlszeretgető személy is a kutya számára nyomasztó lehet.

MEGKÜZDÉSI STRATÉGIÁK

A felmerülő problémák megoldásáért mindenképpen tenni kell. Ezek ellen néha nem egyszerű küzdeni, de céltudatos és kitartó cselekvésekkel, valamint irányított és tompított érzelmekkel sikerrel lehet venni még a nehéznek tűnő akadályokat is.
Sok esetben módosítani kell ehhez az otthoni életkörülményeken és változtatni kell a bevett szokásokon. Erre léteznek különböző cselekvő és érzelmi megküzdési stratégiák.

NE KONTROLLÁLD, HANEM TEDD HASZNOSSÁ

Van, aki úgy gondolja hatalmas energiák leadására legjobb dolog egy kis agresszív fogatás. Persze az "ösztönerős", vagy magas "ösztönhőmérsékletű" kutyák könnyen kaphatóak egy kis gőzkiengedésre és a kutya frusztrációjából eredő energiák is könnyen levezethetőek, ha utat mutatunk az agressziónak. Az igazi gond azonban ekkor a funkció lehet, amit a kutya közben tanul. Sajnos ezt az erőszakos játékot a kutya kárára is lehet tenni, mert közben akár beüthet a pszichikai túlterhelés és könnyen lehet belőle súlyos sérülés is. Otthoni tevékenységnek ez semmi esetre sem ajánlatos! Lásd itt: ÖKT

Boldog és elégedett családi kutyát elérni ennél sokkal könnyebben is lehet otthon, egyszerűen csak minden nap hasznossá kell tenni. Minden házi kedvencnek jót tesz egy kis egyéni feladat, egy "rászabott" funkció, amit saját maga is fontosnak érez. Otthoni életünknek igen nagy segítségére válhat a négylábú kedvenc, ha napi rendszerességgel és kitartó türelemmel kialakítjuk számára az együttműködés lehetőségét. Hálás és szerethető tud lenni, ha minden nap biztosítva van neki elismerten és hasznosan végezhető tevékenység. Lásd itt: életvitel

NE FORMÁLD, HANEM AKTIVIZÁLD

Van, aki abban hisz, hogy a kutya mentális egészségének eléréséhez pszichikailag fárasztani kell formálással otthon. Ezért sok esetben folyamatos jutalmazással "agytornásztatják" a kutyát. Ennek a cselekvési formálásnak azonban lehetnek buktatói is. Ugyanis bár a kutya szabadon "próba-szerencse" kísérletezik a helyes viselkedés felfedezésére, de közben mégis egy elvárt cselekvési változatra próbál kényszeresen rátalálni, így a folyamat közben állandósulhat a feszültség. Ha a mesterséges jutalmazás a folyamatban ritkul, vagy a kutya falattal telítődik, akkor elvesztheti közben az érdeklődését. Arra pedig nagyon figyelni kell, hogy ekkor se terheljük túl pszichikailag a kutyát! Ezért alkalmazni ezt csak ritkán és rövid ideig ajánlatos.

Ennél pszichikailag lényegesen jobb állapotot eredményez, ha naponta játékos formában aktivizálod a kutyát. Egy kötetlen, elvárások nélküli, szabad, közös játék a kutyát teljesen tehermentesíti mentálisan és mellette fizikailag is lemozgathatja. Ebben nincs kényszeres motivációs szándék, kizárólag a szociális jutalom az, ami érvényesül. Ez pedig természetes módon javítja a kutya mentális állapotát az öröm megélésén keresztül. A közös feloldó játékban vállalhatunk bátran szerepcserét és nyugodtan még át is adhatjuk a kutyának benne az irányítást. Lásd itt: játék.

LEGFŐKÉPPEN NYUGALMAZD

Egy családi kutya számára a stressz csökkentésére, a negatív érzések és gondolatok elkerülésére az egyik legjobb választás a nyugalmazás.

Célja lehet a veszélyérzet, érzelmi többlet, túlenergizáltság feloldása, a testi és szellemi teljesítőképesség helyreállítása , megnyugvás  megtalálása. Ehhez a legegyszerűbb technika a megmutatás. Lehet ez közös relaxáció, érzelmi elcsendesedés, pozitív irányváltás, élmény, elvonulás.

Rendszeres alkalmazása egészség védelmi, regeneráló és rekreáló jellegű. Ezért mi azt javasoljuk, hogy rendszeresen

szoktasd nyugalomhoz a kutyát.

Ez biztosan segíteni fog a veszélyérzetének csökkentésében és biztonságérzetének erősítésében.

FEJLŐDÉS

Igen érdekes dolog az a gondolat, hogy a veszély végső soron a fejlődés "mozgatórugója" lehet, mivel abszolút motiválja a biztonságkeresést. Ezért, ha van lehetőségünk és képesek vagyunk így tekinteni egy ilyen helyzetre, akkor nem letaglózva és nem rémülten fogunk rá csak reagálni, hanem bizakodva pozitív jelleget is fogunk társítani hozzá. Ugyanis tudatosan érezni fogunk benne egy teljesíthető kihívást.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Dr. Csutorás Gábor: Biztonságtudomány 2014.

Kutyasuli képek