Játék a kutyának az élet - örömteli feloldás

Cikk: 63., Dátum: 2017. július 4., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Nem mindenki szereti a futtatót. Okkal, nem véletlenül. Sok kutya nagyon rámenős és állandóan nyomul. Elég csak egy „nagyfőnök”, aki dominánsan osztja a lapot. A kicsiknek meg nem marad hely, ahol félelem nélkül játszhatnának egy nagyot.

Persze az is igaz, hogy ezt alapvetően nem csak a méret vagy a kor határozhatja meg. Hanem a temperamentum, a karakter, a felvett szokás, no meg az „okos” gazdi, aki mindig ráhagy mindent a kutyára, mondván: „szerinte így a helyes”! De az az igazság, hogy a másik kutya ettől még nem biztos, hogy jól fogja érezni magát. Sőt lehet, hogy

pont ettől csak még jobban fél, szorong.

A játék tényleg hasznos és fontos is. Akár tanulhat is belőle a kutya, akár még oldhatja is a gátlásait és a szorongásokat. Az érzelmek megélése az ebre különösen jó hatással is lehet, főleg akkor ha a játék során van néha egy kis szünet. Ha megvan a felismerés, hogy a játékban nem bánt senki és nincs valós veszély. Akkor a tanulás mellett még a szórakozásra is lehet elég nagy esély.

A kölyök kutyák fajtatársi játéka nagyon vidám dolog. Pörögnek-forognak, ugrándoznak-kergetőznek, esnek-kelnek, lökdösődnek-csipkelődnek egy kicsit. Mértékkel és határral, mert „mindent bármi áron” itt se szabad. Ha valamelyik túl pörgős, túl rámenős, túl vehemens, nincs meg még az önkontroll, akkor nyugodtan jöhet a játékszünet.

Felnőtt kutyáknál sincs ez másként. Ki kell jelölni észszerű határokat. A kutyák általában szívesen mókáznak egymással egy kicsit és közben rendezik is egymással finoman a viszonyokat. A fontos hogy legyünk mindig résen, mert ha ez nem jön össze a kutyáknak a csoportos játék közben, akkor könnyen komoly harcban oldják meg a dolgokat. Arra viszont itt is feltétlenül figyeljük, hogy egy tényleges játék soha nem egyoldalú!

Aki túljátssza a szerepét, az bizony a játékból kimarad.

A gazdival a játék a kutya számára a legértékesebb dolog. Egyrészt együtt lehetünk, ami jót tesz eleve egy kapcsolatnak, mivel megerősítheti azt. Másrészt fontos viselkedési mintákat taníthatunk a kedvencünknek benne, ami formálhatja a magatartását és segítheti a mindennapos boldogulását is. Harmadrészt, ami még szerepet kaphat ebben a közös játékban az az egyedi oldás is.

A gátlások, a szorongások, az elfojtott érzelmek remek feloldására, akár teljes csökkentésére szolgálhat. Méghozzá egyszerűen, egyedi módon, rövid idő alatt.

Egy valódi feloldó játék ugyanis irányítás nélküli! Nincs benne semmilyen külső elvárás, nincs benne semmilyen mutatott irány, nincs benne semmilyen jutalmazó akarat, nincs benne semmilyen motivációs szándék, nincs benne semmilyen megfelelési kényszer.

A gazdival a jó játék teljesen félelem nélküli!

A kutya, sőt még bizony az ember számára is csak örömteli! Ezért a napi programot érdemes ezzel is kiegészíteni.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek