Nyugodt érzés - a kutya irányításának művészete

Cikk: 44., Dátum: 2018. november 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutyázás
Számunkra a kutyázás egy lehetőség, mert segít saját útkeresésünkben, fejlődésünkben, önmagunkra találásában is. Lehetőség arra, hogy rájöjjünk: Kik vagyunk valójában?

A közös út
Ez egy lehetséges út, a sok közül. Sokszor úrta kelünk. Nem egyszer, hanem minden nap, újra és újra. Ismét és megint … A kutyázás egy mélyreható önvizsgálat, egy megtapasztalás és bizony nem kis mértékű rácsodálkozás.

"a szoros kapcsolatok jelentik a sikerük kulcsát"

/ Brian Hare /

Amiről szól
Nagyon egyszerűen egy kapcsolatról. Amely létrejöhet egy kutya és egy ember között. Ez mindig unikum, mindig egyedi, sokszor csak a pillanat műve. Az is igaz, hogy nem állandó jellegű, hanem mindig változó.

Egy élő kapcsolat.

Ami a kapcsolat egyik legfőbb kérdése
Például az irányítás. Azaz ki követ kit és ki irányít kit? Erre a kérdésre azonban nem a két fél egyike adja meg a helyes választ, hanem mindig a természet maga dönti el. A természetnek pedig felülírhatatlan, tökéletes válasza van mindig erre. Az irányít, aki az irányításra alkalmasabb.

"a dominancia nem jellemvonás ... helyzetfüggő a dominancia"

/ Csányi Vilmos /

Ami az irányítás
Sok meghatározása létezik, de nem ezekben van számunkra a lényeg. Ha tőlünk kérsz ebben tanácsot, akkor mi ezt mondanánk:

ez egy teher, értéke önmagában nincs.

Amivel jár az irányítás
Aki irányít, az veszíti a legtöbb energiát, mert fizikailag és idegileg fáraszt. Sokszor rombolja, öli a szervezetet. Így az igazság az, hogy a túléléshez, az életben maradáshoz nem ez a leghasznosabb recept. Javasoljuk, ha ezt választod magadnak, akkor tudd, hogy hogyan csináld helyesen!

Ahogyan csináld
Mi teljesen nyitottak, megengedőek vagyunk ebben. Mi már sokféleképpen próbáltuk, de kitartásunk töretlen és még lelkesek, sőt játékosak is vagyunk.

"Az persze igaz, hogy az öntudatos, magabiztos fellépésű kutyák

nagyobb eséllyel kerülhetnek domináns pozícióba.

De még ők sem uralnak minden helyzetet."

/ Csányi Vilmos /

Ugye tudod, hogy mi az, amit keresel?
Nekünk az a jó, hogy erre a kérdésre már van saját válaszunk. Számunkra ez egy egyszerű érzés, mely nem más, mint a nyugalom.


A mi döntésünk
Csak rajtunk múlik, hogy életünk melyik pillanatában tesszük meg ezt. Lehet, hogy nem mindig sikerül, de azért van bennünk erre igyekezet.

A mi pillanatnyi döntésünkön múlik ez!


A természet döntése

A természet is dönt. Mindig, kérés nélkül, azonnal. A természetnek nincs "Megállj!" parancs. Ha akarjuk, ha nem. Mert akkor, abban a békés, nyugodt pillanatban, akaratlanul, tehetetlenül, teljesen természetesen, teljesen ösztönösen a kutya érzi, hogy Ő követő.

"Mindkét fél számára örömteli kutya-gazda kapcsolat csak

félelem- és agressziómentes lehet. "

/ Csányi Vilmos /

Miért?
Csupán azért, mert abban a nyugodt pillanatban nincs bennünk zavaró érzelem, így az irányításra alkalmasabbak vagyunk.

 

" Nyugodtan
érezd magad jól a kutyáddal! "

/ Családi Kutyaiskola /

 

Ahogyan irányítunk
Mi irányítani szeretnénk a kutyát, de nem "uralkodni" rajta. Nem a versengés a célunk a túlélésben, hanem az együttműködés! Ezért az irányításunkkal határozottan utat mutatunk neki, de a feladatai elvégzésében hagyunk azért számára önállóságot is. Bár biztosan és szilárdan vezetjük, de segítjük egészséges önbizalma fejlődésében is.

Mellette vagyunk, de nem telepedünk rá saját érzéseinkkel se. Nyugalmunkkal biztosítjuk számára az érzelmi biztonságot és közben figyelünk a saját érzéseire is. Biztosítunk neki időt és lehetőséget ezek megélésére és amikor szükséges, akkor mi is együttérzünk vele.

Ugyanis soha nem szabad ezt elfelejteni:

 

"A kutya ugyanolyan érző lény, egyéniség –

sajátos adottságokkal, jellemmel és képességekkel –

mint mi magunk."

/ Rithnovszky János /

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád ISBN: 9786155373282

RITHNOVSZKY JÁNOS: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER A KUTYAKIKÉPZÉSBEN I-II. Bp., 1983.

Kutyasuli képek