Kutyás játékszabály - igény és szenvedély

Cikk: 36., Dátum: 2017. február 15., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


JÁTÉK KÉRDÉSEI

Ez "csak" játék! - hallottuk már számtalanszor a mondatot. De vajon helyesen értelmezzük? Jól gondoljuk? Mit is jelent valójában a játék? Fontos, vagy elhanyagolható része ez a kutya életének? És ha kell, akkor mennyire kell nekünk erre odafigyelni? ...

JÁTÉK IGÉNYE

Sokszor találkozhatunk a parkok és kutyafuttatók örömteli mozzanataként az egymással barátságosan (Lásd itt ... ) játszadozó ebek látványával. Ilyen esetekben könnyen felismerhetjük a kutyák -legyen az akár kölyök, akár felnőtt- játék iránti "igényét és szenvedélyét".

"a játék olyan nélkülözhetetlen elem a kiegyensúlyozott magatartáshoz, amelynek hiányában nem képes az egyed a munkája által megköveteltek tökéletes végrehajtására, még a legjobb adottságok mellett sem"

/Rithnovszky János/

Valóban, a kutyák szeretnek játszani. Méghozzá társaságban. Azaz a játék nem egy tárgyat, vagy eszközt jelent, mint inkább egy tevékenységet. Ebben pedig rendkívül fontos elem a játszótárs!

A játék tehát közösségben megélt élményeket és tapasztalatokat biztosít.

JÁTÉK CÉLJA

A játéknak fontos célja is van. És bizony nem kis, nem elhanyagolható célja! Ez pedig nem csupán a szórakozás, mint inkább: a fejlődés.


A játék nem más, mint "az életre való felkészülés ". A kutya életében a " játék: gyakorlása azoknak a mozzanatoknak, viselkedési módoknak, amelyekre a lét- és fajfenntartás szempontjából szüksége lesz". Tehát egy kutya minél többet játszik, annál életrevalóbbá válik-gondolhatnánk. De ez sem van feltétlenül így. Ugyanis nemcsak a játék mennyisége, hanem a minősége is nagyon fontos. Hisz pont ez lesz, amit játék közben tanul. Vagyis, hogy kivel, mit, hogyan, milyen módon játszik az eb?!

JÁTÉK STÍLUSA

Játszani csak tudatosan szabad a kutyával. Természetesen fontos, hogy örömét lelje benne. Higgye csak azt, hogy minden az ő kedvére, kívánságára van. De mi tudjuk jól, hogy a játék az nem "csak" játék! A játék egyben a mi saját kis házi kutyaiskolánk oktatási színtere!

Mivel "a lét- és fajfenntartással kapcsolatos hajlamokat, képességeket és tulajdonságokat fejlesztő játékok"-kal erősíteni vagy épp gyengíteni lehet. A "mi dolgunk azokat a helyes, az általunk kívánt irányba" terelni!

A játék stílusa és módja valóban kívánt jellegű lehet.

Figyelj nagyon, hogy ne eltúlzott, ne agresszív játék legyen!

JÁTÉK SZABÁLYOZÁSA

Egy poroszos, merev játék megöli a lényegét. Ezt senkinek sem ajánljuk! A kemény irányítás és fegyelmezés helye és ideje nem ekkor van. A lényeg inkább a szabályozás "finomságában" van. Tudni kell felállítani a gátlás helyes határait! Túlszabályozni nem szabad!

"A gátolt harapás egy életre szabályozza a barátságos viselkedés határait."

/Csányi Vilmos/

A pozitív és negatív motívumokkal, azaz a jutalmazó és büntető cselekedetekkel tudatosan bánjunk. Hagyjuk, engedjük a kutyákat a próbálkozásaikban. Legyenek csak kezdeményezők, aktívak és sikeresek is. Ösztönözzük, segítsük a megmozdulásaikat, hisz pont ezzel tudjuk őket magabiztosságukban fejleszteni. De, ha a próbálkozásaiknak módja, stílusa nem a helyes irányba terelődik (pl: eldurvul, túl akaratos), akkor nyugodtan tudassuk velük a nemtetszésünket, akár a játék teljes, azonnali felhagyásával.


Rendkívül fontos: nyílt agresszió a játék során soha sem megengedett! Számítsunk rá, hogy a játék bizony bármikor "átfordulhat valós harcba" is.

Legyünk képesek játékszabályokat alkotni, a játék kereteit kialakítani, létrehozni és betartatni a határokat!

A játékba akár mi is bekapcsolódhatunk. Mesterkéltek sose legyünk, legyen őszinte a saját örömünk is. Ha nincs kedvünk, inkább ne játszunk! A játék alapja a bizalom, hozadéka a közösen megélt élmény, melyek segítségével egy nagyon mély kapcsolatot tudunk kialakítani a családi kedvencünkkel.

Reméljük sikerült segítséget nyújtanunk a kérdések tisztázásában. Kívánjuk, hogy sok örömet  találjatok a közös játékokban!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER
A KUTYAKIKÉPZÉSBEN  I-II. Bp., 1983.

Kutyasuli képek