Feloldás - játék a kutyával

Cikk: 61., Dátum: 2019. május 13., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Egy kölyöknek- a táplálék mellett- a játék is nagyon fontos dolog.  Ez elkezdődik már elég korán az életében és jó, ha minél tovább tart. A szülők és a testvérek mind kiváló játszó partnerek és a játékos nevelésben sokszor kipróbálható több szerep. Egy alom a kutya számára mindig biztonságos terep.

"a játék váltakozó szereposztással folyik"

A fiatal kutyák fajtatársi játéka sem elhanyagolható dolog. A szocializáció fontos része ez, ami segíti kialakítani a társas kapcsolatokat. Egy kis birkózás, egy kis kergetőzés, egy kis adok-kapok mindig hasznos és örömteli időtöltésnek bizonyul. Ez különösen akkor remek, ha a csoportos játékot a kutya nagyon élvezi és tanul is belőle, még akkor is, ha játékos agressziónak tűnik egy kicsit.

"Játék közben sok komoly célra használt viselkedési elem, például a vadászat vagy az agresszió is megjelenhet"

Idősebb kutya is van, hogy szívesen játszik egy szocializált társsal. Jó ha van erre egy bekerített kutyafuttató. De a gazdátlan ebek az utcán inkább vándorló utat járnak és nem feltétlen nagy igényük ez az unaloműző társas passzió.

Van azonban egy játék, ami egy családi kutyának mindennél fontosabb. Az emberrel eltöltött játékidő, otthon ez a legértékesebb!  

Az is igaz, hogy ezt is lehet sokféleképpen művelni. A szándék, a tartalom, a mód, a mérték ebben is változatos dolog. Van, hogy kötött, tanító, nevelő … és van, hogy mindenki számára teljesen nyitott.

"közös játékokkal, feladatokkal fejleszteni kell"

Tény, hogy mit – kivel – hogyan - mennyit játszik, az a kutya életének minősége szempontjából igen meghatározó. Segít az unalom elűzésében, a mozgás elvégzésében, a gátlások feloldásában, az érzelmek megélésében, az információk feldolgozásában, … és egyben lehetőséget biztosít a kötődésre is.

Egy családi kutya kapcsolatra vágyik. Egy szelíd pillantásra, egy kedves hangra, egy simogató érintésre, számára ez a szociális jutalmazás.

A feloldó játékhoz soha nem egy merev eszköz kell, hanem egy rugalmas játszótárs!

Egy kutyának pont az a szociális jutalom, hogy a játék során együtt lehet Veled.

Egy szabad játéknak sokkal nagyobb jelentősége van annál, mint azt sokan gondolnák. Hidd el, hogy a kutya tudja, hogy bármit mondania teljesen felesleges, mert amit érez ekkor, pont az a fantasztikus dolog.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek