Segítő társ a kutya - gyerek felvezető

Cikk: 58., Dátum: 2019. április 10., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Minden megkeresésnél, még képzés elkezdése előtt mi szintfelmérést tartunk. Okkal és nem véletlenül. Általában kérdéseket teszünk fel: Mi az egyedi probléma? Mi az egyéni igény? Mi a tartási cél?

Ki az, aki kutyát tanít?

CSALÁDI TERÁPIA

A nagyszerű igazság, amit sokan elfelednek - így inkább másra bízzák a kutya "személyiségének" a formálását- az az, hogy a kutya tanításának, nevelésének van egy különlegessége. Amivel talán pont a legnagyobb egyéni problémát oldhatja meg az eb. Szerencsére ez ma már senki előtt nem titok!

"bármi lehet közös akció, ami az embert érdekli. A kutya lelkesen segít"

A kívánt mozdulat, cselekvési sor, tevékenység, amit begyakoroltatunk sokszor fizikai segítséget nyújthat nekünk. De ezek mellett még jól hathat ránk pszichikailag is. Mert a

családi kutya csendben segíthet megélni az érzelmeket is!

Ez pedig sok ember számára igen különleges dolog. Bizony, el se képzelnéd, hogy egy családi kutya mennyire együttérző is lehet. Az érzelmek megélése fontos minden érző lénynek: kutyának és embernek egyaránt, persze legfőképpen egy gátlásos egyednek nagyon varázslatos. És néha van úgy, hogy

a kutyának jut a családi terápiában

a támogató partner szerep,

mert olykor pont ő adhatja meg a szükséges segítséget Neked.

 

"családi kutya, amelyet kedvtelésből, családtagként, érzelmi szükségletből tartunk"

A vezető szerepkör kipróbálása, fejlesztése is sokszor kívánatos. De a önbizalom, a bátorság erősítéséhez néha kell egy követő egyed. Szerencse, ha van otthon egy jó családi kutya, mert neki ez biztosan menni fog. Egy családi kutya kiváló famulus, jó segéderő, ha mutatja neki valaki a szabályokat. Neki az ösztöneibe van bekódolva ez. És az a titok, hogy pont akkor boldog, ha van otthon egy ember, aki minden nap igényli is tőle ezt!

"nemcsak az ember, a kutya is szabálytanulásra képes lény"

Most figyelj! Nyugodtan nézz körül a családban és csak vedd észre, ha erre van épp egy gyerek!

Talán hasznos lehet, ha naponta a kutyával pont Ő foglalkozik! Talán az sem baj, ha pont Ő az, aki rendszeresen családi kedvencet tanít.

Pont Ő az, aki a kutyának a szemébe néz, hozzá kedvesen beszél, mondja az instrukciót és együttműködést kér.

Egy családi kutya pedig hálásan szolgál egy életen át, még akkor is,

ha ezt minden nap

segítő társként teszi is.

"a kutyának az emberrel való együttműködésben fontos szerepe van más állatoknál hiányzó kötődésnek, a szabálytanulásnak és bizonyos mértékig a problémafelismerésnek is"

Tény, hogy egy egyéni problémát segítséggel könnyebb mindenkinek megoldani. Ezért törekedj arra, hogy a családi kutya az igaz társad legyen!

Egy bizalmi kapcsolat csak kölcsönös lehet! Mi ezt javasoljuk:

Éljétek meg együtt a családi élményeket!


Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek