Családi segítő - érzelmileg támogató kutya

Cikk: 98., Dátum: 2021. július 30., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

családi segítő

Mára teljesen természetessé vált, ha egy családban családtagként jelenik meg az eb és teljes értékű társként vesz részt a mindennapi életben. Ugyanabban a fizikai- és érzelmi környezetben él, mint mi magunk. Persze az a világ, mely körül vesz minket, vagy amit megteremtünk magunk körül sok esetben terhelő is lehet.

A hétköznapi feladatok során az akadályok leküzdése, a problémák megoldása, a kudarcok elkerülése kisebb-nagyobb mértékben terhelően hathatnak ránk és
bárkiben feszültséget okozhatnak.

Ha ezt nyomasztóan éljük meg, akkor kialakulhat belőle akár szorongás. Sokan érezhetjük azt, hogy ilyenkor jól jöhet egy kis támogató segítség. Ezzel gyorsabb és rendszeresebb is lehet a feloldás.

támogató kutya

Nem szükséges sem súlyos fogyatékkal élni, sem mély mentális problémában szenvedni ahhoz, hogy az ember érzelmi támogatás céljából tartson egy kutyát.

Ez a gondolat sokuknak gyorsan és egyszerűen belátható, ha megvizsgáljuk, hogy milyen kapcsolatban is vagyunk a mi kis családi kedvencünkkel. Teljesen természetes, ha ez szorosabb és érzelmi alapú, amiben a pozitív érzelmek megélése különösen értékes.

„a kutya – ember közötti kötődés – amelynek fontos funkciója az élettani, érzelmi és viselkedésbeli szinkronizáció – kétirányú kapcsolat”

Társasági kutyának ma már nem kizárólag csak ölebeket tartunk, hanem ennél sokkal változatosabb képet mutatnak e szerepkörben megjelenő ebek. Nagy számban találhatóak olyan kutyák is, melyeket korábban egészen más funkció ellátása miatt tartottak, mint például a vadász-, vagy épp a pásztor kutya.

támogató kutya

Így nem haszontalan dolog, ha az eb a mindennapok történései során feladatot is kap, szerencsére bármi lehet közös akció. Persze egy kutya még a családban is tud tevőlegesen segíteni, de

nem a végrehajtott gyakorlat lesz ebben az igazán hasznos, hanem az együtt eltöltött örömidő.

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy egy ebnek a családban nem kell szabályokat követnie, vagy ne fogadjon szót otthon mindenkinek! Hanem azt, hogy bármilyen időtöltés is az, amit közösen csinálunk, éljük azt meg jókedvűen! Legyen az bár egy szabálytanítás, vagy egy viszonyrendezés, nyugodtan lehet a Gazdi szigorú, vagy következetes. Természetesen megkövetelheti a kutyától a helyes és pontos végrehajtást!

De soha ne feledjük, hogy közben mindig ott kell lennie ezek mögött a jó szándéknak, az őszinte elfogadásnak és a szeretetteljes megerősítésnek!

„a kutyák képesek az ember legmélyebb érzelmeinek felismerésére és az azonosulására is”

Apró, pici, személyes gesztusok, ezekben van az igazi varázs! Soha nem szégyen a családi kutyázásban a jó ebnek olykor egy gyengéd simogatás, vagy egy szerető ölelés. Ettől még nyugodtan lehetsz jó „irányító”, vagy magabiztos „vezér”. Csak semmiképpen se legyél túlzó, távolságtartó, vagy mesterkélt!

támogató kutya

A jó érzések felvállalása és megélése az, amihez itt kell egy kis józan ész!

Aki megtanul türelmesen kutyával foglalkozni, rendszeresen időt fordítani a kis kedvencére, pozitívan éli meg a társaságát és már az is elég a jóérzéshez, ha csak rápillant, vagy ráteszi a kezét, az lehet, hogy könnyen észre fogja ezt venni:

az akadályok már nem tűnnek leküzdhetetlennek,
a
problémák már nem tűnnek megoldhatatlannak,
a kudarcok már nem tűnnek elkerülhetetlennek,

mert támogató társként mindig segíthet Téged a hűséges és szerető kutyád!

<

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek