A kutyatanítás varázspálcája - pozitív jutalmazás

Cikk: 13., Dátum: 2016. március 1., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya születésétől fogva kíváncsi, azaz nyitott a közvetlen környezete információira. Ennek alapvető célja a külső környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, ami ösztönösen segíti az életben maradást, javítja a túlélési esélyét. Ezért folyamatosan figyel és tapasztalatokat gyűjt és értelmezi környezetét.

Majd ezek alapján formálja, javítja , módosítja a saját cselekedeteit. Azaz egy életen át tanul és alkalmazkodik.


A kutya tanulásában felfedezték, hogy főleg az eredményes próbálkozásokat jegyzi meg, azt fejleszti tovább. De ez nem minden kutyának megy egyformán. Valamelyiknek ez gyorsabb, valamelyiknek lassabb. Ami viszont közös, hogy általában az többször ismétlődő sikeres dolgokat, a rendszeresen összetartozó jelenségeket kapcsolatba tudja hozni. Azaz

képes összefüggéseket felfedezni!

És ez a számunkra a leginkább hasznos dolog a kis Kedvencünk tanítása érdekében!

Bár sokfajta képzési módszer létezik, sokszor keverik is őket. Mára azonban felismertük azt a tényt, hogy eredményesen akkor tudunk mi emberek kutyát tanítani, ha "együttműködik velünk". Ha ügyesek akarunk lenni, akkor úgy alakítjuk a képzési módszereinket, hogy a gyakorlataink során megkeressük a kutya belső késztetését, a saját motivációit, majd amikor a kutya a próbálkozásainak sorában - akár önmagától, akár rávezetéssel - eltalálja a kívánt cselekvést azonnal jutalmazzuk valamivel.

Mégpedig abban a pillanatban, az időzítés és a mérték a tanításban is fél siker!


Ez lehet egy hozzáadott dicséret, ételfalat, simogatás, ... egy örömteli hang, akár ezeknek az egyvelege. Ezután már csak egy dolgunk van: mindezt rendszeresen ismételni!

Ha valaki képes belátni ennek a megerősítő módszernek a sikerességét, annak birtokába kerül a kutya tanításának egy igazán csodálatos varázspálcája, amit egyszerűen csak úgy hívnak: pozitív jutalmazás.

Már majdnem kész is vagyunk! De vigyázz és nagyon figyelj! Ez egy családi kutyának igazán csak akkor értékes jutalom, ha ezt személyesen Tőled kapja meg és közben benne van egy egyedi érzés is. Tehát a lényeg, hogy legyen benne egy őszinte

pozitív érzelem.

Ami különösen értékes akkor lehet, ha ebben

egy szeretetteljes, közvetlen érintés (pl.: "látszólag ok nélküli" dögönyözés, simogatás, fülvakargatás ... ) is benne van,

amihez a családi kutya hozzászokik "szociálisan". A valós tanítási sikernek bizony pont ez lehet a másik fele!

"A kutyatartó örömeinek igazi forrása, hogy kialakíthatja, irányíthatja a szociális megértést."

/Csányi Vilmos/


Persze igaz, ha van elég időd és türelmed, a kutya pusztán megértésből, a gondolkodása segítségével, spontán módon, magától is rájöhet egy-két dologra, de azért támogatást, mutatást, tanítást egy kedvesen beszélő embertől bármikor szívesen elfogad. Mert az igazán "családi kutya" ilyenkor akár még egy segítő társ "személyét" is pozitívan élvezheti.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Csépe Valéria, Győri Miklós, Ragó Anett: Tanulás - emlékezés - tudás

Kutyasuli képek