Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

Cikk: 126., Dátum: 2023. január 02., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

Fura, de az az igazság, hogy mi mind nagyon is jó érzékkel születtünk ahhoz, hogy megértsük a kutyát. A fantasztikus pedig az a kutyánál, hogy ez fordítva is igaz lehet. A domesztikáció egyik nagyon értékes vívmánya, hogy a kutyáink is – pont úgy, mint mi – ajándékba kapták

az érzelmi intelligenciát.

Aki tartott már kisbabát a kezében, az megtapasztalhatta, hogy a beszélni még nem tudó csöppség ismeri, kifejezi és vissza is tudja igazolni az érzéseket. Mi magunk ezért könnyen tudunk vele kapcsolatot teremteni és kommunikációt folytatni, ha alkalmazzuk a természetes pedagógiát.

 Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

Hát hogyan tudnánk azt a velünk született, gyermeki érzékünket újra megtalálni? Hogyan lehetne az ösztönös érzelmi kommunikációt ismét feleleveníteni?

Bizony néha nem kell hozzá más, mint kitisztítani magunkból a kényszeres megfeleléseket, elhagyni a görcsös akaratokat, és csak játékosan, önfeledten átengedni magunkat egy csodás

pillanat szépségeinek.

"Elkaplak, elkaplak" ! - játék:

Sokszor van, hogy a nálunk lévő kutyákkal játszunk, mint a sajátjainkkal. Ez a kapcsolat teremtésének, - megerősítésének, az érzelmi kötődésnek egy kiváló lehetősége. Ne gondoljon senki agresszív-, vagy durva játékra, itt egyáltalán nincs helye se harapásnak, se csipkelődésnek. Ez egy finom, érzékeny, szerepjáték.

Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

Azzal kezdődik, hogy egy pillanatra a kutya előtt sajátos testtartással megállunk. Ezzel játékra hívjuk a kutyát. Megvárjuk, amíg a kutya szintén játékos pózt vesz fel. Ekkor egyedi hangszínen mondjuk, hogy „Elkaplak, elkaplak"!” és elkezdünk felé mozdulni.

Az eb körkörös futásnak indul, mi követjük. Egy kis idő után irányt váltunk, most szerepet cserélünk. A kergető lesz a futó, a futóból a kergető. A játék végén vagy elérjük a kutyát, vagy megállunk és megvárjuk még elér hozzánk. Legvégül nagy dögönyözés, simogatás következik.

 Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

Az igazán fantasztikus ebben a kergetőzésben, hogy a kutya alkalmazkodik ritmusban, dinamikában hozzánk. Így megerőltető senkinek nem lesz a mozgás. Egy jó kutyának megvan ehhez az intelligenciája. Nemcsak érti, hanem az érzelmeit is képes igazítani a játékhoz,

még boldogan élvezi is.

A családi csoda a boldogság megélése! Nekünk is, de még a családi kutyának is. Nagyon jó, ha a közös életünkben vannak ilyen pillanatok! Hogy melyek ezek, azt mi magunknak kell megtalálnunk. Szerencsére a lehetőség mindig adott.

 Kutya boldogsága – érzelmi intelligencia

"A gyakorlatokat betaníthatjuk - s előbb vagy utóbb, jól-rosszul mindegyik kutya végre is hajtja azt - de a ragaszkodást nem! Ez kölcsönös vonzalmon alapszik, amelyet magunknak kell kiépítenünk a kutya lelkiismeretes gondozásával, etetésével, a látszólagos ok nélküli szeretgetéssel /fültő vakargatással/, egy-egy jó falat juttatásával,
amelyet csak önmagáért kapott a kutya." (2)

Mit kívánunk Mi családi kutyások Neked?

Sok - sok - sok kutyával közös boldogságot!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: (1)dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola - 1986 Bp.

(2) Rithnovszky János: PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEK és a RÁNEVELÉSES MÓDSZER A KUTYAKIKÉPZÉSBEN I-II. Bp., 1983.

Kutyasuli képek