Pótmami szerep – kutya idegen helyen

Cikk: 113., Dátum: 2022. március 26., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

 pótmami szerep,  kutya idegen helyen

Az élet bárki számára hozhat olyan helyzetet, hogy szükség lenne egy helyre, ahová a kutyáját ideiglenesen elhelyezhetné. Ez lehet egy pár órás ügyintézés, egy hosszú hétvége, egy utazás ideje, vagy egyszerűen csak az egyéni életvitelből fakadó rendszeres időtartam.

Számos lehetőség mutatkozik ilyenkor a gazdi igényeinek kielégítésére, hisz vannak vállalkozó kedvű rokonok, szomszédok, ismerősök, akik szívesen vállalják a kutyának a felügyeletét. Egyben sok kutyákkal foglalkozó szolgáltató, mint panziók, kutyakozmetikák, kiképzők, sőt olykor még állatorvosok is kínálnak különböző szolgáltatói lehetőségeket.

„a kutya igényeit figyelembe vevő, rövid szociális interakció felnőtt korban is kiválthat kötődést egy addig ismeretlen személy iránt”

Ilyen esetekben érdemes előzetesen elgondolkodni azon, hogy a saját kutyánk szempontjából melyik választás lenne megfelelőbb. Előfordulhat ugyanis, hogy nem az általunk gondolt megoldás az előnyösebb.

A jó döntéshez olykor több mindent is érdemes lenne megvizsgálni, mint például a kutyánk-, önmagunk-, sőt még a közöttünk fennálló kapcsolat jellemvonásait. Csakis ezt követően érdemes válogatni a kínált szolgáltatások közül, mert bizony még az is előfordulhat, hogy kedvencünket abszolút nem javasolt

idegen helyen hagynunk.

Szerencsére ehhez segítségül hívhatjuk a kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszt (IHT) vizsgálatait. Amihez -az ELTE ETOLÓGIAI TANSZÉK 1998-as (Topál) tanulmányai alapján- a kutyák számára is megfelelő vizsgálati lehetőséget találhatunk.

pótmami szerep

A teszt lényege, hogy  „viselkedési mintákat” és „kötődési módokat” tudunk megkülönböztetni. Ezzel pedig következtetéseket is vonhatunk le a kutya temperamentuma, idegi stabilitása, illetve a „gazdi-kutya” kapcsolat minőségére vonatkozóan.

„a kutya-gazda kötődési viselkedés hátterében olyan specifikus genetikai változásokat feltételezhetünk, amelyek a függőségre és ember iránti kötődésre irányuló szelekció hatására a kutya evolúciója során a faj szociális viselkedésének, sőt egyes elképzelések szerint a viselkedésszerveződési rendszerének átalakulását eredményezték”

pótmami szerep

Érdemes megjegyezni a kutatásokat alapul véve, hogy a „biztonságot nyújtó Gazda szerep” betöltésére pár rövid, megerősítő kontaktus után akár egy „kezelő” személy is alkalmassá válhat. Egyes alkalmanként „egy pórázon tett séta, játék, simogatás, kedves beszéd és kevés gyengéd fegyelmezés” lehetőséget biztosít arra, hogy a korábban idegen ember is be tudja tölteni a „pótmami szerepet”.

Ami nem egy csoportos falkatartást és nem felügyelet nélküli megőrzést jelen, hanem aktív kapcsolatot, azaz személyes foglalkozást.

Ezek a szociális interakciók segíthetnek a speciális ragaszkodás, az individuális kötődés megnyilvánulásainak kialakulásához, mint a biztonságérzet, közelség és kontaktuskeresés és –fenntartás.

„kimutatták, hogy heti 2 ×20 perc kezelés, illetve már csupán napi néhány perces  szemkontaktus hatására kialakul az emberhez való vonzódás”

Érdekes ebben, hogy az idegen környezet által „kiváltott stressz bizonyos élettani és viselkedésbeli megnyilvánulásait” jelentősen csökkentheti egy ismert személlyel való kontaktus, viszont „egy ismert fajtárs társasága” nem eredményez ilyen hatást. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy általában a családi kutya mára jobban vonzódik az emberhez, mint más kutyákhoz.

pótmami szerep

Végső soron, ha a kutyánk temperamentuma és idegi stabilitása alapján elmondható, hogy ha a szorongásait gyorsan leküzdi, nyitott és szívesen teremt közvetlen kontaktust támogató személlyel, könnyen játékba vonható, a nyújtott ételt örömmel elfogadja, akkor bátran vihetjük idegen helyre.

Biztos, hogy jól fogja érezni magát.

Ezzel szemben, ha mindez számára leküzdhetetlen kihívás és inkább elkerül, ellenáll, vagy destruktív (rombolás), neurotikus (túlzott szorongás, levertség) viselkedésű lenne,

akkor semmi esetre sem szabad kitenni az elhagyatottság érzésének.

Az pedig, hogy a kutyánk magatartása milyen irányba erősödik vagy gyengül sok esetben azon is múlhat, hogy a gazdi-kutya kapcsolat milyen jellegű (IHT). A „szülői” szerepben hétköznapokban adott válaszreakcióink, a következetességünk, a saját emocionális stabilitásunk jelentősen befolyásolhatja a kutyánk idegen helyen mutatott viselkedését.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Forrás:

Gácsi Márta: A kutya mint az emberi kötődési viselkedés modellje? - Magyar Tudomány -  A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata 2006/2. szám

Amanda C. Jones - Samuel Gosling - A kutyaszemélyiség vonásai és kapcsolatuk az emberi ötfaktoros modellel - - Magyar Tudomány -  A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata 2006/2. szám

Topál József: Tanítható társunk: a kutya  - Magyar Tudomány -  A Magyar Tudományos Akadémia folyóirata 2006/2. szám


Kutyasuli képek