Erdőben járás – játék a kutya életével

Cikk: 83., Dátum: 2020. március 1., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Kutyák falkában (Kép forrása: internet)

A természetben járni csodálatos élmény és társunkkal, a kutyával együtt még fantasztikusabb dolog. Fürdőzni a természet szépségében csendesen és szemlélően jót tesz mindenkinek. Kiváló életmód program és remek feloldódás lehet bárkinek például egy zavartalan, felfedező séta az erdőben. Ez mindenkinek ajánlott, aki elvonultan valóban egy kis nyugalmat keres!

Azonban -mint általában- ennek a tevékenységnek is megvannak a maga szabályai. Amik rendezik az életvitelünkben a társas életet.

Ezeket feltétlenül betartani érdemes, mert ennek az ellenkezője a kutyára nézve sajnos egyáltalán nem veszélytelen.

A szeretett kedvence elvesztését mindenki fájdalommal élheti meg.

Nehéz és érzékeny téma ez, tragikus tapasztalatokkal és szerencsétlen esetekkel. A mély érzelmek elfogadása mellett viszont nagyon fontos lenne egy higgadt tisztánlátás és a józan értelem.

"37/B. § (4) A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség a) a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, továbbá b) fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy macskát." /1/

Ez valóban komoly dolog. Itt most nem egy pénzbüntetés lehetőségéről van csak szó, hanem a kutya életéről, mert ebben a "játékban" sajnos ez az igazi tét. De tudnunk kell azt is, hogy az elejtés nemcsak joga lehet egy vadásznak, de egyben akár a kötelessége is.

" 34. § (1) A vadászatra jogosult köteles a vadászterületén élő vadállományt, annak biológiai sokféleségét fenntartani, valamint a vad és élőhelyének őrzéséről gondoskodni." /1/

Séta az erdőben ( forrás: freepick)

Egy kutya soha nem fog szigorú jogszabályokat olvasni, így mindig az ember tiszteletteljes terhe a jogi felelősségvállalás. De egy szabálynak sok esetben könnyen érthető oka és egyszerűen elfogadható funkciója is lehet. De ehhez a természet szeretete is kell, mert pont ettől lesz számunkra csodálatos a vad növény és -állatvilág.

Ezért ez esetben Mi ezt kérjük mindenkitől

Őrizd az erdő nyugalmát!

"28. §  (2) A vadászaton kívül a vad nyugalmát mindenki köteles megóvni.

Tilos vadászaton kívül a vad fennmaradását bármilyen módon veszélyeztetni. (3) A vad védelme érdekében tilos a vad búvó-, lakó-, és táplálkozási, valamint szaporodási vagy költési helyét zavarni. " /1/

Egy csendes erdő nem a hangos játék helye és abszolút nem helyénvaló egy kötetlen bolyongás. Mert ennek a kutya életét fenyegető veszélyei, rejtett csapdái is lehetnek Lásd: /1/ 67. §  (3) .

Figyelmeztető tábla ölőcsapda kihelyezésekor (forrás: internet)

Egy elbújt vad is bármikor megriadhat és támadhat is, ha zavarják a helyén.

Ezért nemcsak célszerű, vagy javasolt, hanem sokszor életbevágóan fontos is, hogy a természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen mindig használj egy pórázt!

A hatályos 2012. évi II. törvény szerint szabálysértést követ el az

" Aki a felügyelete alatt álló kutyát

193.§ (1.b.) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja" /2/

Ami pedig rendkívül fontos, hogy soha ne hagyj el kutyát!

BTK. 244.§ (1.b.)

Természetesen a társadalmi jogszabályokra is lehet önző módon fittyet hányni, egy szubkultúra bizony a közösségi renddel nemtörődően ellentétes is lehet. Persze kényelmes dolog lehet közömbösnek lenni más jogaival szemben, ha pont úgy tartja saját kedvünk és érdekünk. Ítélkezni mi ebben nem fogunk, de ez esetben nekik arra is feltétlenül figyelniük kell, hogy mikor majd egy jogsérelemben velünk szemben történik ugyanez meg, akkor se szabad felháborodni és ne legyenek túlzóan önérzetesek!

Ne feledjük el: a kutya életéért a legtöbbet csak egy önzetlen Gazdi tehet.

Egy tisztes gondolkodáshoz pedig olykor nem kell más csak egy kis toleráns megértés és egy csipet mások iránti kedves figyelem.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

/1/ 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

/2/ 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

/3/ 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

Kutyasuli képek