Pórázhasználat - a kutyasétáltatás kötelező szabályai

Cikk: 78., Dátum: 2020. február 26., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutyatartók számára egy igen érdekes téma a pórázhasználat kérdése. Leginkább azért, mert van ma olyan kutyaképzési módszer az országban, ami kifejezetten előnytelennek ítéli a használatát és nem fektetnek kellő hangsúlyt a gyakorlati alkalmazására. Így azok a kutyaiskolák, melyek a oktatási rendszerüket alapvetően erre a módszerre építik, a tanfolyami képzéseiken nem is nagyon ajánlják a póráz alkalmazását. Ezzel pedig olyan szemlélet és szokáskultúra kialakítására ösztönözhetik a kutyatartókat, ami bizony a ma hatályos jogszabályokban megfogalmazott elvárásokkal szemben ellentétes is lehet.

Ugyanis a póráz használata egyértelműen kötelező!

Ebben a kérdésben a jogszabályokban abszolút nincs ellentétes nézet. Tény: a póráz nélkülözésében egy se megengedő!

"Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. E körben fontos megjegyezni, hogy legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót vonhat maga után."

"Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad az ebet póráz nélkül elengedni, kóborolni hagyni, ezzel ellentétes magatartás szintén szabálysértésnek minősül."
/Nébih/

Különösen fontos, hogy a kutyát

felügyelet nélkül közterületre bocsátani, vagy elkóborolni hagyni szigorúan tilos!

A biztonsági oldaláról nézve tudni kell, hogy lehet bármikor olyan helyzet, mikor még egy tanult kutya is megijed, vagy megriad az utcán (pl.: váratlan dolog, erős hang-fényhatás). Ilyen esetekben sokszor azonnal kell a Gazdától közvetlen segítség. Ami lehet épp egy félrerántás, vagy elvezetés, adott esetben pont ez mentheti meg a kutya életét.

Ennél még árnyaltabb dolog, ha a kutya kötetlenül mozoghat az utcán, akkor ő maga is lehet egy veszélyes helyzet okozója. És bizony azt se felejtsük el, hogy vannak, akik egyéni beállítódottságuk miatt tartanak a szabadon lévő kutyáktól, még akkor is, ha ez a kutya viselkedéséből egyáltalán nem következik.

Tény, a pórázhasználat abszolút nem egy eldöntendő kérdés,

hanem egyszerűen csak egy felelős szabálykövetés.

Ez nem olyan bonyolult. Ami valóban kell hozzá az egy kis alázat -mind a gazdi, mind a kutya részéről- még a szabályok betartásában is.

Szerencse a póráz kérdésben, hogy az eltérő igényeinek kielégítése céljából létezik egy kompromisszumos eszköz. Az átlagos kutyatartók körében használata elterjedt, kedveltsége tömeges. Ez a kihúzható, vagy rugós póráz ( pl.: Flexi márka) egy kiváló lehetőség bárkinek, aki alternatívát keres. Ha kell enged, ha kell rögzít. Rendkívül előnyös tud lenni, ha eljön a szabad séta ideje.

Utoljára maradt egy félreértés tisztázása: A szociális megértéshez egy támogató fizikai kapcsolat mindenkinek nagyon jót tehet, még egy kutyának is, ebben a póráz nem lehet akadály!

Egy helyesen használt póráz

erős bizalmi híd, egy kiváló kommunikációs út,

a feltétlen összetartozás eszköze.

Mert a póráz bizony semmiképpen se az erős fegyelmezés eszköze! Amennyire az állandó rángatása se helyes használat, pont annyira az is helytelen, ha a szabadon lévő kutya kontrollálasaként állandóan a földhöz vágjuk az eb mellé. Akik így használják, azok nem értik a póráz igazi lényegét és soha nem lesz ez köztük igazán jó kötelék!

Mindez persze legfőképpen azon múlik, hogy milyen személyiségeket is találunk a póráz mindkét végén, amiket rendíthetetlenül összeköt. Hiszen soha nem a használt eszköz a fő meghatározó egy kapcsolatban, mint inkább a viselkedés.

„A kutyák nagyon tudatosan birtokolják pórázukat, és ez számukra nem a korlátozás, a rabság szimbóluma, mint ezt az állatokhoz nem értő, lelkes szabadgondolkodók hiszik, hanem éppen ellenkezőleg, a szeretet, a gazdához való tartozás jelképe”
/Csányi Vilmos/

Ahhoz pedig, hogy egy kutya jól fel tudja térképezni a saját szociális környezetét sokat segíthet egy támogató társ, aki megnyugtatóan mellette van, a személyes jelelétével is megerősít és biztonságot ad.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 193. § (1)

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 17. § (1)

Nébih: Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz ISBN 978-963-89968-9-3

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

Kutyasuli képek