Kutyafuttatói regula - Tedd a dolgodat!

Cikk: 69., Dátum: 2019. október 30., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Remek dolog, hogy nagyon sok helyen jött létre már „szabad kutyafuttató”, használják is a kutyások több-kevesebb sikerrel, mert azért vannak bőven benne napi konfliktusok. Pont ezek elkerülésére és rendezésére írják ki a futtatón is a kötött szabályzatot. Ez azonban sokszor a gyakorlatban nem működik megfelelően. Főleg akkor, ha ennek betartása önkéntes és ezt senki nem felügyeli.

Ezért nem tanácsos oda belépni bármikor - bárkinek. Csak, ha a futtatási elvek közösek.


Szerencsére találhatunk ma már „felügyelt futtatókat” is, bár itt is láthatunk előre rögzített szabályzatot. Komoly dolgok ezek, ezért tessék csak figyelmesen elolvasni ezeket még a használat előtt! Ne okozzon váratlan meglepetést később egy kellemetlen eset! Nézd csak meg jól, hogy az okozott kárért ki is felel teljesen? Mert, ha már fizetsz ugye egy felügyeletért, akkor tudnod kell, hogy a pénzedért milyen garanciákat is kapsz előzetesen?


A legjobb talán, ha egy „felelős futtatót” találsz, ahol nemcsak a felügyelt kutyák szaladgálnak szabadon, hanem lelkiismeretes irányítást is találsz. Persze helyenként rá lehet hagyni a házi kedvencekre is a dolgokat, de az se nagy baj, ha olykor egy felelős ember adja a konkrét jelzéseket. Van úgy, hogy jót tehet a játékban egy kis pihentető szünet és van úgy, hogy egy kutya végig a pórázon marad.  Persze a játékot erőltetni mindenkivel soha nem szabad.

Futtatóban csak akkor engedj el kutyát, ha a tiltás és behívás már rendben megy!

Jó Gazdinak lenni a sűrű hétköznapokban az különösen komoly feladat. Ezért futtatóban nem szabad elfelejteni egy valamit:

Tedd a dolgodat!

Ha ez jól működik, akkor mindenki elégedett lesz. Teljesen biztos, hogy nem lesznek konfliktusok.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek