Nyugodt szeretet - egy kutya életben tartása

Cikk: 64., Dátum: 2017. július 8., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Nem győzzük elégszer ismételni, ezért inkább most csak leírjuk ide. Olvashatja magától szabadon bárki, bármikor! Ha úgy érzed majd, hogy szükséges és szeretnéd magadban ezt újra erősíteni, íme itt egy hely, ahol ezt Te megtalálhatod:

Szeresd nyugodtan a kutyát!


A szeretet egy régi, bevált dolog, nem csak egy könnyű hóbort, egy szezonális divat, vagy egy újfajta művészet. A kutya ezt nemcsak józanul megérti, hanem érzi is a lelke mélyén nagyon. Nekünk a kutya nem tükör, nekünk a kutya nem munka élmény, hanem valami egészen más. Bevalljuk ezt tiszta őszinteséggel: nekünk a kutya otthoni családtag, egy igazi társ! Egy társnak a családban pedig ismernie kell ezt az érzést! Ezért mi most csak ezt javasoljuk: Szeresd nyugodtan a kutyát!

"A kutya fajtársain kívül az emberhez is kötődhet."

"a kölykök az emberhez még a fajtársaiknál is erősebben vonzódnak"

/Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek/

Számukra a „családi” jelző és a „társ” funkció nem csak egy név, egy mottó, egy módszer, egy leírás, vagy egy sikersztori, hanem egy mindennap megélt érzés. Mert ez az igazán létfontosságú egy kapcsolatban, és nem pedig a tudatosság szava! Ha Te ezt nem így érzed, kérünk akkor se láss ebben most fájó kritikát. Fogadd el ezt csak tőlünk: a szeretet, az senkinek sem egy külső kényszer, hanem csak belülről fakad! Szeresd nyugodtan a kutyát!


Az eredmények hajszolása, az elvárások támasztása, a versenyhelyzet, a szigorú szabályozás, vagy éppen a jobb és hatékony módszer állandó keresése, a megfelelési kényszer csak teher lehet érzelmileg. Pont úgy, mint a kényszeres jutalmazás, vagy a szüntelen falkajáték. Sajnos van, aki ezt zaklatásként és nyomasztóan éli meg. Ha viszont nyugodtan mersz önmagad lenni, akkor lehet, hogy az elfogadás és a szeretet fog pont segíteni. Szeresd nyugodtan a kutyát!


„Szeretni nem annyit jelent, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti:
együtt nézni ugyanabba az irányba.”
Saint-Exupéry 

Törekedjünk arra, hogy a kutya viselkedésében ne minket utánozzon csak le, hanem -ha lehet- egészítsük is ki egymást! A hibákat, a gyengeségeket, a hiányokat, az erőtlenségeket! Talán az sem nagy baj, ha amit pótolni kell az egy érzés. Szeresd nyugodtan a kutyát!

"A kutyák még idős korukban is képesek tartós és mély kapcsolatot kialakítani,
ha van aki viszonozza szeretetüket, kötődésüket."

/Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek/

Ugye érted már Te is, hogy miért néz így rád a szép szemével?  Ugye érted már Te is, hogy pont tőled vár támogatást? Ugye érted már Te is, hogy útmutatást akar? Ugye érted már Te is, hogy mi az az igazi érzés, ami egy kutyát életben tart?

Ezért mi nem győzzük ezt eléggé ismételni:

SZERESD NYUGODTAN

...

a kutyát.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek