Figyelek rád - a kutyás harmónia

Cikk: 49., Dátum: 2018. december 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Egy jó kapcsolathoz legalább két együttműködő fél a legkisebb minimum. Önmagában ehhez midenki csak félig lenne elég. Íme egy nagy tanulság, amire nagyon figyelni is kell:

egyedül senki sem élhet tökéletes életet!

Egy új kapcsolatban mindenkinek új a helyzet, teljesen új a „csízió”. Biztos, hogy mindenkinek megváltoznak a megszokott körülmények. A változással pedig mindig együtt járnak az új praktikák és az együttes "vízió". Ha valaki ezt jól csinálja, akkor csak előnyére lehet egy társas vállalkozás, melyben fontos dolog lesz a

kölcsönös alkalmazkodás.

"a kutya-ember közötti kötődés -amelynek fontos funkciója az élettani, érzelmi és viselkedésbeli szinkronizáció- kétirányú kapcsolat"

Ha valakit csak az ösztönei hajtják az együttlétre, annak kevés ideje van a társas örömök megélésére. Aki viszont több ideig hajlandó feladni a függetlenségét, annak a jutalma lehet egy sokkal sikeresebb életben maradás. Ebben ugyanolyan értékes a megélt idő mértéke és a minőség színvonala is. Egy közösségi „jólétben” pedig csak az élhet,

akinek valódi igénye

a teljes összetartozás.

Persze már az első pillanattól kezdve jönnek a nehézségek, mert hát eltérőek a szükségletek, eltérőek az igények, eltérőek a képességek, eltérőek a kompetenciák, eltérőek a lehetőségek,

de ezeket áthidalni segíthet a közös célkitűzés, az együttműködés,

az együttérzés és az egymásra való odafigyelés.

"Aki ezt nem tudja vagy nem akarja vállalni, az inkább éljen kutya nélkül."

Természetesen előfordulhat, hogy egy közösségi kapcsolat lemondással, vagy épp korlátokkal is járhat, ezért akár még változhat az identitás. Ekkor pedig jön a rádöbbenés egy érdekességre, hogy ami igazából megváltozik az nem is csak a külső környezet, hanem a saját személyiség.

Megújulás! Az új körülményekhez való alkalmazkodás! Ez a túlélés igazi receptje! Sajnos ehhez sokszor az ember önmagában már tényleg nem elég, mert a tanuláshoz, a fejlődéshez sokszor kell egy támogató, egy ösztönző, egy erősítő fél is.

Egy élő kapcsolat csak úgy működhet a valóságban, ha megvan benne tartósan a közös szándék egymás segítésére, támogatására, életben tartására.

"A jól összeszokot gazda-kutya páros pedig valóban egységként viselkedik a közös akciókban."

A bizalom alapja a bizonyosság, hogy a körülményektől függetlenül:

Figyelek rád !

Teljesen mindegy innentől kezdve, hogy mi változik, mert a biztonság érzete mindenki számára érzékelhető.

Nyugodtan elhiheted, hogy egy "jó párosnak" nem szükséges

soha se félnie, se aggodalmaskodnia!

Amit az egymás társaságával nyerhettek:

Pozitív énkép, teljes kiegyensúlyozottság.

Ez a vágyott érzelmi harmónia.

Ennek egy lehetséges útja a család, melyben nélkülözhetetlen társ lehet egy kutya.

Köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek