Konszolidáció a családi kutyatartásban

Cikk: 41., Dátum: 2018. március 23., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Sok esetben előfordul, hogy valamilyen válságos, bizonytalan, ingatag, instabil helyzet alakul ki a családi kutyánk otthoni tartásával kapcsolatban. A kiváltó okok igen eltérőek lehetnek. Ez a helyzet senki számára sem előnyös, megviseli a család egészét, ezért mindenki számára az lenne a kívánatos, ha ez rendeződne minél előbb.

Az biztos, hogy a helyzet megoldása
változással jár.

Ezt a változást bizony akarni is kell, no és képesnek is kell lenni rá. Kétségtelen tény, hogy ez érinteni fogja a kutyatartással kapcsolatos eddigi szemléletünket, felfogásunkat, illetve a kialakított szokásainkat, mindennapi életvitelünket. Sőt, akár még érintheti belső meggyőződéseinket, egyéni értékrendszerünket, saját személyiségünket is.

Ha a belső félelmeink, vagy bizonytalanságunk miatt nem érezzük magunkat elég rátermettnek a feladatra, akkor bátran kérjünk segítséget, mindig lehet találni olyan lehetőséget, ami átsegít minket a nehéz döntéseken.

A cél az lenne, ha sikerülne a kutyatartásban egy

stabil nyugalmi állapotot kialakítani,

azt megszilárdítani, majd tartósan kiteljesíteni. A dolog bizony nem egy egyszerű feladat. Több mindenre is szükség van hozzá: hit, erő, kitartás, céltudatosság, … és sok idő.

Egy kisebb probléma kiküszöbölése általában nem megoldhatatlan feladat. Egyszerű és gyors válaszlépésekkel könnyen pontot lehet tenni az ügy végére. Ez nem jelenthet senki számára teljesíthetetlen kihívást. Egy nagyobb krízis inkább akkor szokott bekövetkezni, amikor a probléma mélyebben gyökerezik, átfogóbb jellegű, illetve hosszabb ideje áll fenn. Ez már nagyobb kihívás, mert komolyabb, drasztikusabb, összetettebb és időigényesebb válaszlépéseket kell tennünk, ami sokszor számunkra is megterhelőbb.

Amennyiben ezt is sikerül megvalósítanunk, akkor következhet egy érdekes kérdés:

Megelégszünk önmagában egy probléma, illetve egy válság kizárólagos kezelésével, vagy valójába ennél többre is vágyunk?

No, ez akár egy sorsfordító kérdés!

Ugyanis, vagy megelégszünk az első lehetőséggel és félúton megállunk, mondván elégedettek vagyunk az elért eredményekkel. Azaz a probléma, a válság leküzdve és pont, nincs tovább. Vagy úgy döntünk, hogy egy másik szintre lépünk és egy életreszóló dolgot valósítunk meg.

Ez igazából már nem egy kutyatartási probléma, vagy egy válság kezelésének, leküzdésének - csak adott ideig tartó- módszere, mint inkább az elérni kívánt helyzet rögzítésének, tartósításának, kiteljesedésének és megszilárdításának a végleges módja. Ez valóban élethosszig tart.

Ezekben az esetekben a megoldásért tartósabb ideig, illetve folyamatosan kell tenni. Sőt az igazság az, hogy a lényege pont a fokozatosan, egymás után következő, egymásra épített lépések folyamatában, azok együttes következményeként valósul csak meg.

Ilyenkor a főbb ismérvek: a rendszerszerűség, a szinergikusság, a tartósság, a hosszabb időtáv, …

Olyan ez, mint amikor valaki a télen felszedett kilók tavaszi leküzdése közben rálel a sportos élet szépségeire, majd a tapasztalatai során szerzett élmények miatt megszereti. Ezt követően már nemcsak időszakosan, kúraszerűen fog hódolni a mozgás örömeinek, hanem az életébe meghatározó tényezőként fogja illeszteni, folyamatosan, életvitel szerűen. Így az ezért hozott áldozatokat - idő, pénz, energia, …- már természetesnek és nélkülözhetetlennek is tartja.

A kutya esetében ez azt jelenti, hogy nem „csak” azért van a családban, mert "biodíszlet"- a mai általános társadalmi felfogás szerint- divat, helyes, jó, cuki, … dolog kutyát tartani. Mint inkább azért, mert

a kutyával való együttélésünk a lényünk, személyiségünk meghatározó formálója lett.

Így létezésünk egy családi kedvenc nélkül teljesen elképzelhetetlen. Mert a család hétköznapi életében a kutya nem egy teher, probléma, vagy krízis, hanem pont az, amitől az élet jobban élhető.

"Úgy tűnik, a kötődés, a kölcsönös odafordulás teljesen viszonzott érzések."

/Brian Hare/

Ennek a szemléletünknek a kutyatartásban

érzékelhető következménye az örömteli élmények együttes és folyamatos megélésével

egy kiteljesülés, egy konszolidáció.

Ez biztosítja önmagunk és a kutya számára is a nyugalom és a boldogság megélésének reális lehetőségét az egész életen keresztül.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek