Szükség van a kutya oktatására? - értékes befektetés

Cikk: 20., Dátum: 2018. január 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Lehetne bonyolítani a választ erre a sokszor elhangzó kérdésre, de ha gyorsan és egyszerűen akarjuk megválaszolni, akkor azt mondanánk, hogy természetesen igen!

Szükséges és hasznos dolog a kutyaoktatás.

Az esetek többségében a kutyatartó gazdik csak akkor keresik fel a kutyaiskolákat, amikor már valamilyen kialakult baj vagy zavar mutatkozik. Sajnos kevesebben vannak, akik már kölyökkortól kezdve rendszeresen és tudatosan oktatási intézménybe járatják kedvencüket. Pedig ez igen hasznos lehet a viselkedési problémák későbbi kialakulásának megelőzése érdekében. Hiszen ilyen esetekben a fiatal, még tanulatlan kutyát "csak" meg kell tanítanunk az új, helyes dolgokra.

Ha a problémák már kialakultak, akkor bizony nehezebb dolgunk van. Időigényesebb és költségesebb is a problémakezelés. Ennek oka, hogy ilyen esetekben nem egy, hanem két dolgunk is van. Egyrészt le kell szoktatnunk a kutyát a helytelen viselkedésről, másrészt meg is kell tanítanunk az új viselkedésre.

"A kutyák nagyon tudatosan birtokolják pórázukat, és számukra ez nem a korlátozás, a rabság szimbóluma, mint ezt az állatokhoz nem értő, lelkes szabadgondolkodók hiszik, hanem éppen ellenkezőleg, a szeretet, a gazdához való tartozás jelképe."
/Csányi Vilmos/

Az igazi cél a kedvencünkel való együttélésünknek egy jól átgondolt és megvalósítható formájának megalkotása lenne,

amit akár egy személyes kutyás napló vezetésének segítségével is elérhetsz. Ebben leírhatod az egyéni tapasztalatokat és a megélt élményeket! Ez jóval átfogóbb és személyesebb feladat!

"Hajlandó a gazdával együttműködni, sőt nemcsak hajlandó, de él-hal érte, átveszi a gazda lelkiállapotának változásait, sőt még utánozni is igyekszik mesterét."

/Csányi Vilmos/

Kutyásnak lenni nem egy laboratóriumi kísérlet, mint inkább a valós lét.

Jogokkal - kötelezettségekkel, örömökkel - bosszúságokkal a mindennapokban, ... de ez az élet akkor is a miénk!

Márpedig, ahogy az egy társas kapcsolatban lenni szokott, bizony önmagunknak is megéri, hogy ez jól működjön. Ezért értékes igazán a családi kedvencünk oktatására szánt idő, fáradság és befektetés ...

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek