Szaktanácsadás ebneveléshez - tuti biztos, azonnal működik!

Cikk: 143., Dátum: 2024. február 02., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

szaktanácsadás ebneveléshez

Különösen érdekes ma szakembertől érdemi tanácsot kapni ebnevelési, ill. kutyaoktatási kérdésekben. Ez mind online, mind személyes esetekben is igaz. Ennek az érdekességét az adja, hogy mára maga a szakma szűnt meg e területen, az államilag elismert szakképzéssel együtt. Így szakmai végzettséggel rendelkező embert találni már nem könnyen lehet.

Persze vannak még vállalkozások, vagy civil szervezetek által kínált gyorstalpaló tréningek, meg különböző egyedi megnevezésű tanúsítványt adó tanfolyamok, amik biztosíthatnak speciális ismereteket. Igen ám, de ezek oktatási óraszámai, főleg a gyakorlati idő része köszönő viszonyban sincsenek már a korábbi szakképzés központi előírásaival.

Hát igen, örök igazság: az idő, … az pénz.

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel egyre kevésbé van lehetőségünk valóban használható, gyakorlatban is jól működő szemléletet és gyakorlatot találni. Főleg úgy, hogy a korábbi magyar ebképzési szakirodalom (pl. Kováts -, vagy Gácsi: Kutyaiskola) sok esetben már kicsit megkoptak, elavultak, korszerűtlenek – különösen a jogszabályok változása miatt.

Így amire ma könnyelműen hagyatkozunk az csak a közösségi médiában oly divatos önjelölt csatornák és véleményhordozó facecsoportok tömkelege. Ezekben megnyilvánuló gyors segítségkérések és azonnali válaszok bizony nagyon sokszor kizárólag arról tanúskodnak, hogy nem igazán lehet a nagyra nőtt egyéni problémákat sablonos megoldásokkal és általánosításokkal megoldani.

Gratis kapjuk hozzá a marakodó, egymást szapuló cunamikommenteket, melyek olvasása elvesz tőlünk egy csomó energiát. No, meg ugye

a legdrágábbat: egy csomó időt.

Szerencsére a szakma megszűnésével együtt teljesen megszűntek a szakmai korlátok és határok is. Ez akár még jó hír is lehet! Ugyanis most sokkal nagyobb szabadságunk van abban, hogy egyéb területeket, más szakmákat felfedezve találjunk rá, arra a segítő információra, amire valóban szükségünk lehet.

Bizony -egy kis időráfordítással- tényleg jó tanácsot, eredményes megoldást kaphat az ember ebnevelési, kutyaoktatási kérdésekben bármilyen egyéni probléma vagy személyes igény is legyen a motivációnk.

Segítségül Mi megkerestük és itt le is írjuk a tuti biztos, az azonnal működő ebnevelési jótanácsot. Kérünk Téged fogadd nagyon jó szívvel ezt:

„… a bizalom minden életfunkciót fenntart, sőt mindent megelevenít, mozgásban tart. Ezt a belső motort csak

idő-üzemanyaggal lehet jól működtetni.

Azután persze tudni kell, hogy mit kezdünk ezzel az idővel, de azt az egyet nem lehet kikerülni, hogy jelen legyünk.”

„Ráfigyelő időt, személyes időt.”

/Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata 5./

Ezek szerint egyetlen egy dolgot kell józanul megértenünk bármilyen érdemi-, szakmai tanácsot is keresnénk ebnevelési, kutyaoktatási témákban akár szakirodalomban, akár tanfolyamon, akár tréningeken, akár médiafelületeken, akár facecsoportokban, akár kommentekben, ... :

„üzemanyag” nélkül tuti biztos,

hogy azonnal leáll a működő „motor”.

Azaz kellő időráfordítás és minőségi időráfordítás nélkül nem fogunk megoldani soha, semmilyen ebnevelési feladatot, vagy viselkedési problémát. Ehhez pedig személyes jelenlét” kell és „kitüntetett figyelem.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Forrás:
Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata 5. Pécs 2013. ISBN 978-963-89366-3-9

Kutyasuli képek