Kutyavezetési alap - érzelmi stabilitás

Cikk: 14., Dátum: 2019. március 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya nevelési problémáinak az oka általában nem a kutyában keresendő! Ezt nem egyszerű elfogadni, viszont attól még igaz. Ugyanis az esetek nagy többségében "emberi eredetű" a probléma forrása.

Egy biztos: tudni kell, hogy a kutyának igaza van! Azaz a hibás viselkedése, magatatása, cselekvése valójában nem az! Hiszen nem véletlenül alakultak ki így a viselkedési megnyilvánulásai. Ha megelégeltük a négylábú Kedvencünk viseletes dolgait, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk! Tegyük helyre a dolgokat! No ekkor szokott elhangzani egy fontos kérdés: De hogyan?

A kutyanevelésünk egyik legfontosabb feladata, hogy rendezzük először is a viszonyokat!

"A lényeg, hogy a kutya tudja és elfogadja azt, hogy mi parancsolunk neki."

/Csányi Vilmos/

Ha rendelkezésre áll a kellő bizalom ember és kutya között, akkor a Gazdi fő teendője, hogy -a kutya logikájának megfelelően- felállítja a csoportban az alapvető szerepeket. Ez nem bonyolult dolog. Egy közösségben mindig van egy vezető, aki irányít. És van, aki követ.

A szeretett Kedvencünk ösztönösen fog dönteni, nem bízza ezt a véletlenre, sem az ígéretekre, sem a vágyainkra, sem a tévedéseinkre. A kutya profi ebben a kérdésben!

"A rangsor nem szilárd, hanem változik az aktuális helyzettől és

az egyedek aktuális állapotától függően."

/Csányi Vilmos/

A dolog technikája egyszerű: a kutya szerint az lesz a legitim vezető, aki erre a leginkább alkalmas. És pont! Senki más, ebben sajnos kérlelhetetlen. Hiába is remélnénk mást.

Persze tudni kell, hogy nem feltétlenül a legerősebb, a legkeményebb, vagy a legokosabb, a legintelligensebb ... egyed lesz a "főnök". Más a titok nyitja! Ehhez egy vezérszemélyiség kell!

Az, aki a legtöbb helyzetben

érzelmileg a legstabilabb!

"a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek"

/Csányi Vilmos/

A feladat igen egyszerű: ne legyél túlságosan félős, feszült, dühös, haragos, agresszív, erőszakos, nyájas, túlszerető, türelmetlen, bizonytalan, ... különösen folyamatosan váltakozva nem! Ha ez épp nem sikerül, akkor a lehető leggyorsabban éld ezeket meg.

Mert minden embernek vannak érzései, mint minden érző lénynek, de nem szükséges, hogy minden pillanatban csak az érzelmeink határozzanak meg minket.

Az ember képes felülkerekedni az érzésein, türelmes elfogadással, csendes megéléssel, érzelmeinek kontrollálásával!

Törekedj arra, hogy lehetőleg érzelmileg higgadt, nyugodt legyél és ha lehet mindig magabiztosan következetes! Jobb, ha az érzések helyet inkább a döntéseid határozzák meg a cselekvéseidet.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek