Érintsd meg a kutyát – kézenfekvő javaslat

Cikk: 120., Dátum: 2022. október 18., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

érintsd meg a kutyát

Érdekes lehetősége a kutyánkkal való kapcsolattartásunknak az érintés. Bár sokféleképpen léphetünk interakcióba kedvencünkkel, ezek közül érdemes figyelmet fordítani erre is.

„Képesek vagyunk érzelmi jeleket küldeni, fogadni és értelmezni az érintéssel.”

Dr. Tiffany Field

Egy figyelmes gazdi az eb érzelmeinek számtalan érintési kifejezésével találkozhat. Ki ne ismerné a figyelemfelkeltő orrbökést, a szeretetteljesen gondoskodó kéznyalogatást, a nyugodt fejráhajtást, a fájdalmas odafogást, vagy éppen a mérges odakapást? A kutyáknak teljesen természetesek ezeknek a használata és minden egyes formájának érzelmi üzenete van.

Ha kellően nyitottak és empatikusak vagyunk

mi magunk is képesek leszünk ezek pillanatbeli befogadására és szituációbeli értelmezésére.

Ez a kommunikáció azonban nem kell, hogy egyoldalú legyen, abszolút párbeszéd is lehet. Ha szeretnénk, mi magunk is adhatunk át ilyen módon érzelmi üzenetet. Bizony sok mindent el tudunk „mondani ” a kutyának egy-egy közvetlen érintéssel is.

Tény, az ember-kutya közötti „bőr-szőr” kontaktus jelentősen fejlesztheti a kapcsolatot. Segíthet kialakítani és erősíteni a kötődést, ami a családi kutyatartásban alapvető dolog.

érintsd meg a kutyát

Érintés típusai:

A pozitív érintés (pl. Rithnovszky simogatás, masszírozás) Feloldhatja a kutyát, csökkentheti a feszültségeket, enyhítheti a fájdalmakat, segítheti a gyógyulást, javíthatja a komfort érzetet. Kifejezheti a gazdi elismerését, megbecsülését.

A negatív érintés (pl. Ceasar bökés) Kizökkenti, fegyelmezi a kutyát. Érzelmi kontrollt hozhat létre, cselekvéseinél gátolhatja az ebet. Kifejezheti a gazdi nemtetszését, ellenérzését. Figyelmet követel meg és megalapozhatja az elterelést.

A nyugalmazó érintés (pl. Nyugalmazás kéztartás) Nyugtatja a kutyát. Biztonság érzetét teremti meg. Erősíti az összetartozást. Javíthatja a kutya ellenálló képességét, még egészség javító hatása is lehet.

„Az érintés sokkal árnyaltabb, kifinomultabb és pontosabb módja az érzelmek kommunikálásának, mint a hang vagy az arckifejezés".

Matthew Hertenstein

érintsd meg a kutyát

Kézenfekvő javaslat:

A kézből etetés egy különleges formája az érintésnek, mely kiválóan biztosítja a szociális jutalmazás egyedi megnyilvánulását. Ez egy fantasztikus formája

a családi kedvenc érzelmi megerősítésének.

Az étel elfogyasztása nem egyszerűen csak a szükséges tápanyag bevitelét jelenti a kutya szervezetébe, hanem egyben a lehetősége a gondoskodásunk és szeretetünk legközvetlenebb kifejezésére is. Ha van hozzá türelmünk, erősítsük meg a négylábú kedvencünkkel való szoros kötelékünket ezzel is.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Polyák Katalin: Az érintés ereje - ELTE Tétékás Nyúz 2015.

Kutyasuli képek