Örömhír”: Hogyan szeresd a saját kutyádat?

Cikk: 42., Dátum: 2018. október 19., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


hálás köszönettel Stanzel Balázsnak és a közösségnek,

Szeretet alapja
A szeretet alapja az őszinteség, először is önmagamhoz. Az őszinteséghez merni kell kérdezni és merni kell válaszolni is. Ki vagyok Én, milyen vagyok Én, mik a gondolataim, milyenek az érzéseim, mik a hibáim? Minden egyes nap keressük ezekre a válaszokat.

Félelmek és a szeretet
Célok nélkül nincs élet, ezért fontos, hogy legyenek céljaid. Sok cél motiválhat, hajthat bennünket. Többek között egy nagyon fontos cél: a félelem nélküli élet. Vajon lehet-e félelem nélkül élni? – tesszük fel a kérdést. A félelmek nélküli élethez sokszor a legegyszerűbb választás a közösség. A együtt a túlélés sikeresebb, mert nem vagy egyedül, biztonságban vagy, vigyáz rád a közösség. Ezért keressük ösztönösen a közösséget, és ezért olyan égető érzés a hiánya.

"Az az ember hűséges közösségéhez, aki képes a saját érdekeit a közösség érdekei mögé sorolni."

/Csányi Vilmos/

Így az önzés helyett előtérbe lép

az önzetlen szeretet,

a közösség nélkülözhetetlen összetartó ereje.

Szeretet kérdései
Mi a szeretet? egy érzés Mi ez az érzés? és mi a tartalma? Meghatározás: „öröm amit, más boldogsága okoz” De mitől lesz más boldog? Mégis hogyan? Milyen módon? Ez egy titkos, csendes, óvatos, nyugtató, túláradó, akaratos,  boldog, … szeretet? Avagy egyben mind, csak mindig változó, mindig a Te akarod, vágyad, elképzelésed szerint?

Önmagad szeretete
Mi mindannyian keressük a járt utakat, a bevált technikákat, mert biztonságosabbnak hisszük, garanciákat várunk tőle és közben elveszítjük a lényeget: az életünk egyediségét. Az igazság az, hogy soha nincs univerzális recept, nem létezik mindenkinél ugyanolyan jól működő módszer. A megnyugvás, a megbékélés első lépése önmagunk elfogadása. E nélkül nehéz lenne tovább lépni. Önmagadat akkor szereted leginkább, ha mered a saját utadat járni! Tudni nem tudod, ez nem egy ismert út, csak keresed, kutatod, próbálgatod. Ez adja a felfedezés örömét, szabadságát, a nehézségeivel, a hibáival, a sikertelenségeivel és a kudarcaival együtt. Ne félj ezektől, mert pont ezekkel együtt lesz ez a sajátod!

Merj lépni,

próbálni, örülni és szeresd a saját életedet!

Más szeretete
A saját útját mindenkinek Magának kell járnia. Ezért ne terheld rá saját magadat a másikra, hagyd meg az Ő szabadságát is! Hagyd meg Neki is az ő boldogságát! Szeretni is úgy szeress mást, ahogy Neki jó! Merítsen ő annyit a Te szeretetedből, amennyire Neki szüksége van! Engedd meg Neki is a felfedezés, a választás és a döntés szabadságát is! Ne Te akard, csak hagyd, csak engedd meg … Ha ez kölcsönös, akkor lesz a kapcsolat jó és szabad!

A kutya szeretete
A recept itt sem lesz más! A kutyától kötődést, hűséget, barátságot, vonzódást, feltétlen szeretet is kaphatsz. Igen, a kutya szeretete tud feltétlen, kérdés nélküli is lenni, Tőle ezt valóban ajándékba kaphatod. Ő képes erre is!

"a kötődés a kutya szeretetének tudományos kifejezése"

/Csányi Vilmos/


Csak vigyázz, ne erőltesd rá a Te saját szeretetedet és ne követeld meg Tőle a sajátját! Csak engedd meg, hogy szeressen és engedd, hogy vegyen a Te szeretetedből, a saját igénye és kedve szerint. Mert minden kutyát másképpen kell szeretni, a szeretet mértékének és kifejezésének a módja mindig más és más. Ezt is a kutya egyéniségéhez, egyediségéhez kell illeszteni! A kutyát igazából akkor szereted, amikor

nem önmagadat keresed benne,

mert ennél sokkal mélyebb kapcsolatra vágysz.

A szeretet példamutatása
Ha valóba őszinte a szeretetünk, akkor alapvetően hagyni kell a kutyát olyannak, amilyen lényegében. Meg fogod tapasztalni, hogy pont abban az irányba változik majd önmagától, amerre Te szeretnéd, csak hagyni kell Neki erre időt, nem szabad siettetni a változást.
A türelem nem tétlenség, tedd a dolgod, éld az életed, kellő kitartással, erővel, alázattal, örömmel. Mert ugye a nevelés legjobb eszköze az alázatos példamutatás (itt)? Ha ez nincs meg, akkor állj meg! És adj magadnak is időt. Aztán hagyd, hogy a kutya felismerje benned ezeket az értékeket, képes rá! Ha úgy érzed, hogy nem ismerte még fel, akkor állj meg ismét és adj Neki még több időt!

A szeretet és a hála
Egy kutya pedig elég türelmes lesz hozzád, Ő megvárja, hogy megtaláld a saját válaszaidat. A kutyával való kapcsolatunk, vele való érintkezésünk minden egyes pillanata erre Neked egy lehetőség, ezért hatalmas hálával tartozunk. Hálád pedig csak az lehet, ha számára is hagyod, hogy megtalálja a maga útját. Támogasd Őt és szurkolj Neki! Ha kitartó vagy ebben, akkor Ő is ösztönösen rátalál a helyes útra, és egy ilyen harmonikus kapcsolatban mindig kivirágzik

a kölcsönös engedelmesség,

ez egy teljesen természetes törvényszerűség.

Hogyan szeresd a saját kutyádat?
A szeretet egy érzés, így mint a többi: ahogy jön, úgy megy is. Ezt nem lehet a múltban, vagy a jövőben élni. Csak a jelenben élheted! Hogy melyik érzésnek adsz teret, azt minden pillanatban eldöntheted. Döntesz most újra és újra, folyamatosan. A szeretetnek is minden pillanatban újra kell születnie, és az sem nagy baj, ha minden pillanatban kicsit más.
Hogy hogyan szeresd a saját kutyádat, azt nem tudjuk, nem is tudhatjuk. Senki sem tudhatja ezt rajtad kívül. A Te esélyed, lehetőséged, hogy választ találj erre a kérdésre. Mi ebben Téged csak lelkesíteni tudunk, de ezt örömmel tesszük meg Neked!

Most már Te is tudod, hogy ami igazán szükséges ehhez, az csak egy kis idő és őszinte érzés.

Hálásan köszönjük a figyelmedet.

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek